Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Pasaulis bus kitoks jei būsim geresni

Vėlyvą rugsėjo 30 dienos vakarą Tytuvėnų gimnazijos keturiolikos mokinių grupė, lydima anglų kalbos mokytojos Genutės Karpinienės ir muzikos mokytojo Rimanto Levicko, išvyko į Lenkiją, Miastko miestą. Šiame mieste vyko pagrindinės tarptautinio projekto „Laisvė yra jėga“ veiklos. Jo dalyviai – Tytuvėnų gimnazijos ir Miastko ZSOiT mokiniai. Projektas, vykdomas pagal ERASMUS+ programą, yra finansuojamas Europos Sąjungos ir tęsis iki šių metų gruodžio mėnesio.

Pagrindiniai projekto tikslai buvo net keli: puoselėti draugiškus santykius tarp kaimyninių šalių, ugdyti jaunų žmonių vertybines nuostatas, o kartu savo moraline ir finansine pagalba Ukrainos gyventojams suteikti daugiau vilties ir skatinti juos toliau kovoti už savo laisvę.

Dalis projekto veiklų buvo vykdomos ir mūsų miestelyje: surengta fotografijų paroda laisvės tematika, rinkta parama lėšomis ir kanceliarinėmis priemonėmis Ukrainos vaikams, per Europos kalbų dieną mokykloje pristatytas koncertas, kuris vėliau buvo surengtas ir Miastko mieste drauge su kaimyninės šalies jaunimu.

Pirmoji projekto diena buvo skirta susipažinimui su Miastko ZSOiT mokiniais. Nors iš pradžių bendravome nedrąsiai, vėliau viskas pasikeitė ir vieną pokalbio temą keisdavo vis kitos. Turėjome galimybę pasimokyti lenkų kalbos, o savo naujuosius draugus supažindinti su lietuviškais žodžiais. Vakaro programa buvo smagi ir muzikali, nes karaokė parodė – ir lietuviai, ir lenkai labai myli muziką!

Antrąją projekto dieną prasidėjo pagrindiniai pasiruošimo darbai koncertui: scenarijaus ruošimas, atlikėjų ir muzikantų repeticijos. Pertraukėlių metu ėjome pas šokių trenerę, kuri mokė zumbos ir aerobikos. Nors iš pirmo žvilgsnio tai pasirodė linksmas ir visai nesudėtingas laiko leidimas, vėliau nuomonę pakeitė visi. Po energingų ir šiek tiek varginančių užsiėmimų, lenkų moksleiviai pasiūlė įžymiausių Miastko miesto vietų lankymą. Nors šis miestelis yra visai nedidelis, gražių vietų ir architektūros statinių pamatėme ganėtinai nemažai. Vakare laukė dar platesnis susipažinimas ne tik su Miastko miestu, bet ir visa Lenkija – kaimyninės šalies mokiniai paruošė išsamų pristatymą apie savo kraštą. Džiaugėmės, kaip lenkų moksleiviai atidžiai klausėsi mūsų pristatymo apie Lietuvą ir vėliau sugebėjo įvardinti ne tik mūsų nacionalinį patiekalą, bet ir krepšinio rinktinės pasiekimus pasaulio čempionate.

Trečioji projekto diena ir vėl prasidėjo repeticijomis koncertui. Vėliau ėjome į Miastko informacinį centrą, kur dalyvavome konferencijoje apie ekonomikos galimybes Kelmės rajone ir Miastko mieste. Buvome labai sužavėti tuo, kad net informaciniame centre ant sienų buvo pakabintos nuotraukos su Tytuvėnų apylinkėmis, mokyklos vaizdais ir akimirkomis iš įvairių renginių. Tai įrodo, kad Tytuvėnų ir Miastko miestų draugystė yra nuoširdi ir tvirta.

Sekanti diena buvo skirta ekskursijai į Szymbarko miestą, kur kepėme duoną, lankėmės istoriškai svarbiose vietose, turėjome progą sėdėti prie ilgiausio stalo, kuris yra įtrauktas į Gineso rekordų knygą, pamatėme įdomų pastatą – namą, pastatytą aukštyn kojomis. Po įdomios popietės ir nepamirštamų įspūdžių, grįžome į Miastko miestą, kur pradėjome pasiruošimą fotografijų parodai „Fotografuoju laisvę“. Vakare mokėmės žaisti lenkiškus žaidimus, bendravome vieni su kitais ir nepamiršome to, kas mus labai sujungė – muzikos.

Galiausiai išaušo visų laukta koncerto diena. Po ilgų repeticijų atėjo laikas paruoštus pasirodymus parodyti Miastko miestelio gyventojams. Komplimentų sulaukė visi koncerto dalyviai: ir muzikantai, ir dainininkai, ir vedėjai. Bet labiausiai visus sužavėjo bendras lietuvių ir lenkų šokis. Mes, lietuviai, visą savaitę savo draugus mokėme šokti lietuvių liaudies šokį „Bitute pilkoji“ ir bendras rezultatas pranoko visus lūkesčius! Su smagia nuotaika sudainavome ir bendrą dainą, kuri sujungė mus visus bendram tikslui – pagalbai ukrainiečiams.



 
Dabar lankosi
Mes turime 5 svečius online