Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Netradicinė literatūros pamoka

Tytuvėnų gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Laima Sadauskienė vedė atvirą netradicinę literatūros pamoką „Kultūros kontekstas K. Donelaičio „Metuose“ III gimnazistų klasėje.

Mokiniai pasirinko mokytojos pasiūlytas temas, skaitė ir analizavo „Metus“, kaupė ir apibendrino medžiagą integruotoje pamokoje. Merginos pasipuošė skirtingų Lietuvos regionų tautiniais rūbais, visi atsinešė patiekalų pagal pasirinktą citatą iš kūrinio.

Pamokos pradžioje mokiniai prisiminė, kokiais aspektais „Metus“ analizavo ankstesnėse pamokose. R. Zaleckaitė, M. Rašimaitė ir M. Mankevičiūtė iliustravo labiausiai patikusius „Metų“ epizodus ir pakomentavo savo piešinius. Pasak Rugilės, metų laikai atspindi žmogaus gyvenimo ratą, tačiau gamtoje viskas vyksta cikliškai, o žmogaus ratas apsisuka tik vieną kartą...

R. Šimkevičiūtė papasakojo apie būrų gyvenamąją aplinką, parodė to meto baudžiauninko namo nuotrauką. K. Katavičiūtė parinko medžiagos apie būrų aprangą, apavą, galvos apdangalus. Karolina ir Akvilė į pamoką atsinešė įvairaiusių XVIII a. būrų naudojamų buities daiktų, papasakojo apie jų paskirtį. M. Rašimaitė ir I. Dališanskaitė aptarė šio laikotarpio būrų ir ponų virtuvę, supažindino su valgiais.

I. Gričiūtė ir R. Šimkevičiūtė parengė K. Donelaičio kūrybos, jos kritikos darbų parodą, komentavo poemos „Metai“ rankraščio hegzametrą.

Skambėjo K. Donelaitis ir šiuolaikinių rašytojų poezijoje, kurią skaitė Ž. Legeckas ir M. Kazmiruk.Visi sukluso išgirdę R. Kazlo skaitomą „Metų“ ištrauką.

Per pertrauką visi ragavo atsineštus patiekalus, vaišinome svečius.

Gera žinoti, kad lietuvių literatūra turi tokį didį poetą, kuris žmogaus gyevnimo vertę matuoja tokiomis vertybėmis, kaip žemė, darbštumas, papročiai ir tradicijos.

Nuoširdžiai dėkojame savo mokytojai L. Sadauskienei, kuri mums padėjo pajausti XVIII a. dvasią, suprasti, kad praėjus ir dviem šimtmečiams žmonės susiduria su tais pačiais rūpesčiais ir džiaugsmais.

Mokinių mintys apie netradicinę pamoką:

K. Buivydaitė: „Baigiamoji pamoka apie K. Donelaičio poemą „Metai“ buvo įdomi ir naudinga. Visi mokiniai atsinešė valgių, kuriuos valgė būrai, taip pat buvo tuometinių darbo įrankių paroda. Visos šios priemonės padėjo suvokti būrų gyvenamąją aplinką. Buvo įdomu dalyvauti pamokoje“.

L. Rašimaitė: „Ši pamoka man begalo patiko. Buvo įdomu susipažinti su būrų bei ponų kultūra, paragauti to meto valgių. Tikiuosi, jog netradicines pamokas darysime dažniau“.

M. Mankevičiūtė: „Netradicinė pamoka man patiko labiau nei tikėjausi. Sužinojau daug vertingos informacijos ir smagiai praleidau laiką“.

I. Dališanskaitė: „Pamoka buvo labai turininga ir įdomi“.

Rugilė Zaleckaitė,
IIIgb kl. klasės mokinė

.

 
Dabar lankosi
Mes turime 3 svečius online