Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Mūsų tautos išlikimas – vaikų rankose

Sausio 30 d. popietę mus, vos pravėrusias Lietuvos Nacionalinio Muziejaus Signatarų namų duris, svetingai pasitiko šių namų vedėja Meilutė Peikštenienė. Ji pradėjo šventę, kurioje buvo paskelbti ir apdovanoti Vasario 16-ajai, Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, paminėti skirto atvirukų ir plakatų konkurso laureatai bei diplomantai. Konkursas suorganizuotas jau devintąjį kartą. Jame dalyvavo mokiniai iš 43 mokyklų, esančių Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Jonavos, Šilalės, Tauragės, Šakių, Kelmės rajonuose ir Panevėžio, Šiaulių, Gargždų, Kupiškio, Utenos, Marijampolės, Joniškio, Biržų, Pasvalio, Kauno, Vilniaus, Klaipėdos miestuose.

Pirmasis konkurso etapas vyko mokyklose, o antrojo etapo dalyvių darbus Signatarų namuose vertino dailininkų Arūno ir Editos Prelgauskų vadovaujama komisija. Dailininkai pakeitė aštuonerius metus nuoširdžiai dirbusius profesorius Albertą Gurską ir Juozą Galkų. Naujajai komisijai nebuvo lengva išrinkti geriausius darbus ­. Pati konkurso tema – labai įpareigojanti. Dailininkai po kelis kartus kūrinius perdėliojo, analizavo, vertino. Šiais metai buvo pateikta 315 piešinių.

Meilutė Peikštenienė pastebėjo, kad šiemet išsiskyrė kauniečiai, kurie skirtingai nuo kitų Lietuvos vaikų savo darbuose vaizdavo ne Vilnių, o Kauną. Tačiau jie atsiuntė ir keletą darbų, kuriuose Lietuvos trispalvė kartu apjuosė Vilniaus ir Kauno pilis. Naujovė buvo Kauno generolo Povilo Plechavičiaus kadetų mokyklos auklėtinių pasirodymas.

30 geriausių darbų autorių buvo apdovanoti diplomais ir gražiomis dovanomis.

– Pirmieji konkursai būdavo organizuojami iš muziejaus lėšų. Dabar jau keleri metai mes įtraukti į Vasario 16-osios programą ir finansavimą gauname iš Valstybės biudžeto. Todėl jūs esate tokie ypatingi dalyvaudami šiame konkurse, – kalbėjo Signatarų namų vedėja.

Profesorius Albertas Gurskas padėkojo Signatarų namams už dideles gražiausių darbų sankaupas ir palinkėjo rasti galimybę išleisti knygą su nugalėtojų piešiniais. A. Gurskas džiaugėsi mažaisiais pilietiškais ir dvasingais darbų autoriais bei juos ruošusiais mokytojais:

– Mokytojas yra pats didžiausias pamatas, ant kurio statomas valstybės statinys. Juos ne veltui į Sibirą trėmė pirmuosius. Tai jie įdiegė meilę ir ištikimybę savo tautai. Dėkoju visiems mokytojams, kurie taip nuoširdžiai dirba ir stebi vaikų talento atsiskleidimą. Pamatyti jauname žmoguje besiskleidžiantį jautrumą yra didžiausias mokytojo uždavinys. Nuo to priklausys mūsų tautos išlikimas. Linkiu nepasiduoti, nors vėjai įvairiai pučia, bet tas darbas, kurį jūs darote, yra neužgesinamas vaikų širdyse.

Tarp konkurso diplomantų buvo ir Tytuvėnų gimnazijos III gb klasės mokinė, dailės studijos „Paletė“ narė Rugilė Zaleckaitė. Jos piešinys atspindėjo Lietuvos istoriją, smulkiomis aukso smiltelėmis byrančią įvairiais faktais ir įvykiais: iš tamsos į šviesą, iš karų į taiką, iš pykčių į santarvę, iš mūsų prosenelių į mus, tvirtai susikibusius rankomis Baltijos kelyje.

Tytuvėnų gimnazijos mokytoja metodininkė
Danguolė Žukauskienė

 
Dabar lankosi
Mes turime 4 svečius online