Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

S. Romerienės vardas įamžintas gimnazijoje

„Už miškų, už upių, tarp daubų ir kalvų stovi seno dvaro medinis rūmas. Ne aukštas, bet ilgas ir platus, su dideliu prieangiu, ant baltų stiebų rymančiu, pilnas meilių kampelių, jaukus ir šiltas, ištikimas visų mūsų džiaugsmų ir liūdesių savo prieglobstin priėmėjas. Prieš jį didelis miegūstas tvenkinys paslaptingomis gelmėmis, vakarais mėnesio ir žvaigždžių auksinamas, ir įsigiedojęs, įsikvepėjęs, įsisvajojęs sodnas.“ – taip apie seną dvarą rašė ne tik mūsų rajonui, bet ir visai Lietuvai svarbi rašytoja Šatrijos Ragana. Po šiuo slapyvardžiu pasislėpusi Marija Pečkauskaitė didelę dalį savo vaikystės praleido Kolainių apylinkėse, Labūnavos dvare. Tikėtina, kad ir į literatūros kūrinį įkeltas būtent šio dvaro aprašymas.

Matyt, nedaug kuo skyrėsi nedidelėse vietovėse esančių dvarų pastatai, nes Šatrijos Raganos aprašytas dvaras, regis, kaip „iš akies trauktas“ Tytuvėnėlių kaime stovėjęs Romerių šeimos prieglobstis. Nors dvaras iki mūsų dienų neišliko, jo reikšmė – svarbi Tytuvėnų istorijai. Ne tik todėl, kad Romerių šeima intensyviai keitė miestelio veidą, bet ir todėl, kad tas veidas, greta kitų gražių to meto vaizdų, buvo įamžintas garsios dailininkės Sofijos Dembovskytės-Romerienės paveiksluose. Šiemet minimos 130-osios kūrėjos gimimo metinės.

Ta proga visus metus planuojama įvairių kūrybiškumą skatinančių susitikimų, parodų, plenerų. Gegužės 6 d. popietę Tytuvėnų gimnazijoje organizuotas vienas iš pirmųjų renginių, kurio metu ne tik apdovanoti rajoninio moksleivių piešinių konkurso nugalėtojai, bet ir įamžintas dailininkės vardas. Juo pavadintas gimnazijos dailės kabinetas, kurio duris papuošė vardinė lentelė. Lentelę atidengė Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė.

Gausus būrys svečių, sugūžėję į Sofijos Dembovskytės-Romerienės vardo dailės klasę turėjo galimybę susipažinti su dailininkės biografija, jos dienoraščio ištraukomis. Taip pat visų laukė dailės kabinete įprastos priemonės – popieriaus lapai ir pieštukai. Ir užduotis: sukurti piešinuką pagal vieną iš S. Romerienės mėgtų temų. Nors grįžimas į mokyklos suolą kai kam buvo labai netikėtas, su užduotimi pavyko susitvarkyti beveik visiems.

Paprašytas apibendrinti, kaip sekėsi piešti, rajono mero pavaduotojas Izidorius Šimkus sakė, kad prisilietimas prie Romerių gyvenimo ir dailininkės įamžinimo teikia malonias akimirkas. O piešimo užduotį vicemeras prižadėjo atlikti namuose.

Romerių šeimos patikėtinis Lietuvoje, Tytuvėnų apylinkių seniūnijos seniūno pavaduotojas Teisutis Majauskas Sofijos Romerienės sūnaus Andriaus vardu dėkojo už dailininkės vardu pavadintos klasės atidarymą ir perdavė Romerių šeimos dovanėlę dailės kabinetui.

Po dailės pamokos visi buvo pakviesti persikelti į Tytuvėnų vienuolyno erdves, kurias mielai savo paveiksluose vaizdavo ir S. Romerienė. Šventinį koncertą vedė Tytuvėnų gimnazijos dailės mokytoja Danguolė Žukauskienė, sveikinimo žodžius tarė gimnazijos direktorė Irma Stankuvienė, administracijos direktorė Irena Sirusienė, Tytuvėnų miesto seniūnas Romas Čerkauskas, Tytuvėnų apylinkių seniūnas Valdas Ivanauskas. Susirinkusiesiems griežė Tytuvėnų gimnazijos meno skyriaus smuikininkai ir jų mokytoja Žaneta Armalienė.

Renginio metu buvo apdovanoti jaunieji rajoninio piešinių konkurso „Tegul tarp nepalaužiamų išliksiu“ laureatai ir prizininkai. Laureatų diplomai 5–8 klasių amžiaus grupėje buvo įteikti Tytuvėnų gimnazijos meno skyriaus mokinei Gretai Butkutei, Tytuvėnų gimnazijos dailės studijos „Paletė“ narei Karolinai Kožkutei, Pakražančio gimnazijos moksleivei Ivetai Dumšaitei. Gimnazistų grupėje laureatais tapo tytuvėniškės Rugilė Zaleckaitė ir Dainora Gajauskaitė bei Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos moksleivis Simonas Strazdas. Konkurso prizininkais tapo tytuvėniškiai Viktorija Ulevičiūtė, Arnas Vaitkevičius, Dainora Budzinauskaitė, Deimantė Vaisliauskaitė, Ligita Petrauskaitė, pakražantiškė Eglė Ugintaitė, J. Graičiūno gimnazijos mokinė Aistė Andrijauskaitė. Moksleivius konkursui ruošė dailės mokytojos Danguolė Žukauskienė, Irena Arlauskienė ir Salomėja Barauskaitė.

Specialus rajoninio laikraščio „Kelmiškiams“ prizas įteiktas R. Zaleckaitei ir D. Gajauskaitei.

Monika žukauskaitė

Nuotraukos Monikos žukauskaitės ir Vaidos Sutkienės.

 
Dabar lankosi
Mes turime 12 svečius online