Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

„Atminties kelias“

Prisimenant per Holokaustą sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes, Tytuvėnų gimnazijos moksleiviai dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“. Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams įvertinti pasiūlė tą dieną kartu nueiti į žydų žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo genami į paskutinę savo žemišką kelionę.

Tytuvėnų gimnazijoje šiai akcijai imta ruoštis dar iki rugsėjo 23 dienos. Maironiečių vadovė Angelė Ševeliovaitė pati internete ir miesto bibliotekoje ieškojo medžiagos apie Tytuvėnų žydus ir į pagalbą pasikvietė kolegą, istorijos mokytoją, jaunųjų šaulių vadą Robertą Mosėjų. Tad išaušus paminėtai dienai šaulių bei maironiečių atstovai, IIgb klasės mokiniai rinkosi gimnazijos kieme, ir būtent jame prasidėjo kelionė „Atminties keliu“. Paprasčiau tariant, mokytojas Robertas jau čia priminė, kas yra genocidas, kokia tuo metu buvo Tytuvėnų gyventojų sudėtis, ką žydai veikė miestelyje.

Žydų kapaviečių Tytuvėnų šile yra ne viena, bet akcijai pasirinktas gydytojo Boroko Chveideno šeimos kapas, mat, esant ribotam laikui, labai toli pėstute neįmanoma būtų nukeliauti. Prie kapo į garbės sargybą stojo uniformuoti jaunieji šauliai, o, po Tylos minutės, apie žydus, jų įtaką Lietuvos viešajam gyvenimui bei kultūrai, tradicijas pasakojo istorikas Robertas. Mokytoja Angelė pristatė jidiš ir hebrajų kalbas. Nemažai kalbėta apie žydų kultūros paveldą, likusį mūsų šalyje, apie konditerijos ir kulinarijos gaminius, be kurių lietuviai neįsivaizduoja savo kasdienio ir šventinio stalo.

Baigiantis renginiui, maironietės iš atsineštų lauko akmenėlių sudėliojo žodį „prisiminkime!“. Žydai, eidami į kapines ar į artimųjų žūties vietas nešasi akmenėlių. Sena žydų tautos tradicija prisiminta vardan pagarbos nužudytųjų atminimui.

Mokiniai šios pilietinės akcijos metu ne tik prisiminė tai, apie ką jau buvo girdėję, bet sužinojo daug naujų faktų apie Lietuvoje (ir, žinoma, Tytuvėnuose) gyvenusią žydų bendruomenę, jos istoriją, tradicijas bei kultūrą, apie šios tautos likimą II pasaulinio karo metu, apie tai, kad nusikaltimai prieš žmoniją ir žmoniškumą yra nepamirštami.

B. Buchienė

 
Dabar lankosi
Mes turime 8 svečius online