Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

„Žydų praeities pasaulis – šiandienos viltis“

Dvi savaites Tytuvėnų regioninio parko Lankytojų centro salėje veikė paroda, kurią parengė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, bendradarbiaudama su Vienoje įsikūrusia nevyriausybine organizacija „Centropa“. ,,Centropos‘‘ darbuotojai rinko garbaus amžiaus žydų, gyvenusių Lietuvoje, atsiminimus, įrašinėjo interviu ir sukūrė 500 asmeninių fotografijų dokumentinę bazę. Ekspozicijoje atskleidžiamas tolerantiškas XXI amžiaus požiūris į praeitį.

Parodą į Tytuvėnus „prišaukė“ gimnazijos anglų kalbos mokytojos Irma Ridikienė ir Genutė Karpinienė. Parodos atidarymo metu apie dabartinį žydų gyvenimą Izraelyje pasakojo Lidija Mačiūnienė. Maironiečių vadovė Angelė Ševeliovaitė pristatė, kaip būrelio dalyviai saugo žydų kultūros palikimą, jų gyvenimo ir mirties ženklus, o regioninio parko kultūrologė Agnė Buchaitė visiems trumpai priminė žydų gyvenimo Tytuvėnuose laikus bei supažindino su Borako Chveideno namo istorija.

Keliolika dienų pralėkė greitai. Per tą laiką nemažai gimnazistų lankėsi parodoje, čia vyko įvairios pamokos. Mokiniai sužinojo apie žydų praeitį, dabartį, tradicijas, todėl paskutinę parodos dieną į Lankytojų salę rinkosi kelios komandos, kad pasitikrintų, ką įsidėmėjo. Vyko protų mūšis „Ką aš žinau apie žydų istoriją, kultūrą ir tradicijas“. Jį, pasikonsultavusi su mokytojais, parengė šeštokė Ugnė Papartytė.

Prieš komandų susirėmimą mokytoja G. Karpinienė pristatė du abiturientus. Dovilė Stoškutė ir Gytis Valiuška perskaitė geriausiais pripažintus rašinius apie žymiausius pasaulio žydus. Po to prasidėjo kova. Į 12 klausimų apie „Centropą“, apie Tytuvėnų, Lietuvos bei Europos žydų istorinę, kultūrinę praeitį ir dabartį geriausiai atsakė 7a klasės komanda. Mūšyje dar dalyvavo 8a, 6 ir IIgb klasių atstovai.

Po apibendrinimo bei faktų pakartojimo paroda pasibaigė. Mokiniai išardė stendus, juos sudėjo į dėklus. Ekspozicija „Žydų praeities pasaulis – šiandienos viltis“ keliaus į kitą vietą.

 
Dabar lankosi
Mes turime 2 svečius online