Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Susitikimas su alpinistu V. Vitkausku

Norėti, tikėti, daryti... Tai žodžiai, leitmotyvu skambėję Tytuvėnų gimnazijos aktų salėje, kai susitiko didelis būrys įvairaus amžiaus žmonių ir garsus visame pasaulyje ir mūsų šalyje Vladas Vitkauskas. Šis žmogus – keliautojas, alpinistas, švietėjas, fotografas, natūralios sveikatos propaguotojas, pirmasis iš Baltijos valstybių įkopęs ir iškėlęs nacionalinę vėliavą visų žemynų aukščiausiose viršukalnėse, net ir Evereste (kitaip Džomalungma – 8848 m.). Per tris metus nuo 1993 metų kovo iki to paties 1996 metų mėnesio Vladas Vitkauskas žygyje „Lietuvos vėliava – aukščiausiose žemynų viršukalnėse!“ įveikė septynis kalnus. Susitikime-seminare pagal projektą „ Vlado Vitkausko iššūkiai pasaulio viršukalnėms“ (projekto vadovė geografijos mokytoja Rosita Marcinkienė) dalyvavo Tytuvėnų gimnazijos atstovai, Jaunieji šauliai, Kelmės rajono mokyklų mokiniai ir mokytojai, Tytuvėnų bendruomenės jaunimas.

Susitikimo pradžioje V. Vitkauskas pasakojo gimęs visai netoli, gretimo Raseinių rajono Viduklės miestelyje. Pradinėse klasėse mokslai sekėsi puikiai, tačiau, atėjus į vidurinę mokyklą, užkliuvo fizinis pasirengimas. Pirmosiose bėgimo varžybose teko tenkintis antrąja vieta nuo galo. Čia auditorija pirmą kartą ir išgirdo jau minėtus žodžius. Labai norėjo, kad ir šioje srityje sektųsi, tikėjo, kad gali, ir darė. Po kurio laiko ir stipresnio fizinio pasiruošimo kitose varžybose irgi atbėgo antras, tapo prizininku.

Palaipsniui alpinistas perėjo prie nuostabiausių savo gyvenimo pasiekimų ir susitikimo temos – aukščiausių pasaulio viršukalnių. Aišku, visose kelionėse pagrindinis darbas – pasirengti kopimui ir pats viršukalnių „prisijaukinimas“, savęs treniravimas, kad po etapą, po kelis šimtus metrų, po pusę kilometro aukštyn-žemyn, per kelis kartus nusinešdamas reikalingus daiktus bei įrangą, galėtum nugalėti ne tik aukščiausius kalnus, bet ir save. Tačiau juk lieka laiko ir šalims bei žmonėms patyrinėti, pafotografuoti, pabendrauti, nes kalnai stūkso įvairiuose žemynuose bei skirtingų kultūrų šalyse. Keliautojas demonstravo auditorijai ne vieną daiktą, kuris būdingas tik tam tikroms pasaulio vietoms: autentišką bumerangą iš Australijos, gertuvę, kurią iš gamtinių medžiagų pasidarė vienos Afrikos šalies gyventojas, kukri peilį iš Nepalo. Tarp suvenyrų – melsvas maišelis šiukšlėms. Jį Vladas yra rodęs ir aukščiausio rango šalies vadovams. Ekologinių problemų žemėje pilna, tačiau alpinistai, keliaudami į Antarktidos kalnus, įsipareigoja ją palikti tokią pat baltą ir švarią, kokią randa atvykę. Absoliučiai visos atliekos bei šiukšlės renkamos ir išskraidinamos į gyvenamą žemyną. Lektorius pabrėžė, kad taupumo bei švaros problemos gali būti sprendžiamos visur, jei kiekvienas asmeniškai jausis atsakingas.

Nemenka susitikimo dalis skirta atskleisti, kaip vyksta pasirengimas nugalėti viršukalnę. Keliautojas teigė, kad nepakanka treniruotis, nuvykti prie kalno ir kopti. Pirmiausiai vyksta „popierinis-piniginis“ pasiruošimas. Reikia gauti finansavimą, suruošti dokumentus. Kopimas gali kainuoti 40-42 tūkstančius dolerių. Vladas Vitkauskas sugebėjo rasti būdų įkopti į Everestą už kelis kartus menkesnę sumą – tapo Nepalo moterų ekspedicijos fotografu. Kaip keliautojas ir sakė, reikia norėti, tikėti, daryti ir pasiseks.

Kelionės į kalnus kainuoja brangiai, bet neretai alpinistai moka už šį pomėgį pačią brangiausią kainą – gyvybę. Vladas pasakojo apie mirtis, ištinkančias kalnų nugalėtojus ar norinčius jais tapti. Paprastai, jei alpinistas žūsta ar miršta aukštai kalnuose, jis ten ir lieka, nes, pasak lektoriaus, aukštybėse ne tik žingsnį žengti, bet ir ranką pakelti bei paspausti fotoaparato mygtuką yra iššūkis. Tad, pargabenti kūną tiesiog neįmanoma fiziškai – jis lieka ten, kur taip traukė nuotykių ištroškusi dvasia. Tačiau du alpinistai – nepalietė, moterų ekspedicijos vadovė Pasang Lhamu ir Vlado bičiulis, su kuriuo Elbruse treniravosi vėliau kilti į Everestą, latvis gydytojas Aivaras Bojaras – ne be Vlado pagalbos buvo nukelti ir su jais atsisveikinta pagal tų šalių tradicijas.

Susitikimas neprailgo. Jame atsiskleidė Everesto, Elbruso, Makinlio (Denalis), Vinsono masyvo, Kilimandžaro, Kosciuškos kalno bei Akonkagvos viršukalnių nugalėtojo tvirta valia, meilė Tėvynei bei pilietiška pozicija. Reikia tikėtis, kad susitikimo-seminaro dalyviai suprato keliautojo, alpinisto, aktyvaus Lietuvos piliečio nešamą žinią – ir globalias problemas reikia pradėti spręsti nuo savęs: norėti, tikėti, daryti...

Bronislava Buchienė

 
Dabar lankosi
Mes turime 7 svečius online