Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Vl. Kalvaičio knygos „Striukos pasakėčios bet kam (senoliam ir vaikam)“ pristatymas

Į dešimtosios rašytojo Vlado Kalvaičio knygos pristatymą Tytuvėnų regioninio parko Lankytojų centre susirinko būrys jo skaitytojų. Šį kartą pagerbtas ne tik autorius, bet ir „Striukas pasakėčias bet kam (senoliam ir vaikam)“ iliustravusi Tytuvėnų gimnazijos dailės mokytoja metodininkė Danguolė Žukauskienė. Susitikimą vedė mokytoja Zenta Mačiulaitienė, jos parengti mokiniai skaitė ne tik rašytojo kūrinėlius iš knygutės, bet ir abiejų bendraautorių gyvenimų aprašymus. Renginį pagyvino gimnazijos meno skyriaus ir kultūros centro muzikantų ir dainininkų atliekamos melodijos.

Kaip sakė mokytoja Zenta, atrodo, kad visi puikiai pažįsta abu kūrėjus, tačiau renginiuose dalyvauja ir jaunosios kartos atstovų, todėl šį kartą skirta dėmesio abiejų asmenybių gyvenimui ir veiklai. Iš Vlado Kalvaičio biografijos jaunimas sužinojo, kad rašytojas gimė 1929 metais birželio 27 dieną Radviliškyje. Į literatūros pasaulį žengė dar ten, prieš aštuonias dešimtis metų. Jo mama buvo „ragavusi“ mokslų, kalbėjo keliomis kalbomis, tėtis – linksmų plaučių batsiuvys ir stalius. Dar būdamas paauglys, Vladas tėvo įtrauktas į lietuvybės puoselėjimo veiklą. Tėvas prieškaryje areštuotas, į Lietuvą grįžo tik septintajame dešimtmetyje. Pats būsimasis rašytojas už lietuvybę puoselėjančią ir tuometinę pokario Lietuvos valdžią menkinančią veiklą atsidūrė Sibire. Su žmona ir dukra į gimtąjį kraštą grįžo tik 1966 metais, o Tytuvėnuose gyvena nuo 1969 metų. Kaip jau minėta, išleido dešimtį knygų. Už šia veiklą apdovanotas įvairiomis premijomis: Reginos Biržinytės (dukart), Petro Cvirkos, Vieno lito, Žemaitės, Liudo Dovydėno, „Varpų“ literatūrinėmis premijomis, praėjusiais metais Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Iš autobiografijos paaiškėjo, kad Danguolė Žukauskienė – Kelmės vaikas. Vidurinę mokyklą baigė puikiai, panoro tapti dailininke. Įstojo į Vilniaus vakarinę Dailės mokyklą (priėmė iš karto į trečią klasę), dirbo Vilniaus susivienijime „Dovana“. Vėliau mokėsi Dailės institute, 1984 metais baigė, įgijo dekoratyvinės dailės dailininkės kvalifikaciją. Dirbo Rokiškio kultūros rūmuose, tačiau grįžo į Tytuvėnus, ištekėjo. Nuo 1985 m. iki 1991 m. Danguolė dirbo Tytuvėnų tarybiniame ūkyje dailininke. Ūkis subyrėjo, neliko darbo. Tytuvėnų vidurinėje mokykloje tuo metu buvo įkurtas „Gėrio ir grožio licėjus“. Direktorius pakvietė dirbti. Nuo to laiko mokytoja puoselėja ir ugdo talentingus mokinius, dalyvauja dailės parodose ir kitokioje visuomeninėje veikloje.

Vladas Kalvaitis sakė, kad daug įvairių kūrinių gulėjo stalčiuje ir štai atėjo laikas daliai jų patekti į knygelę. Atrinktos pasakėčios buvo įteiktos dailininkei. Iš pradžių buvo sumanyta, kad jas iliustruos mokiniai, tačiau nepavyko, tad teko skubėti bei pačiai darbuotis. Danguolė teigia, kad tai ir vėl „priebėgos“. Ji stengėsi pasakėčioms suteikti „išrišimą“, kad paaiškėtų teksto moralas. Per visus linksmos knygutės puslapius keliauja peliukas ir barsto grūdelius-pasakėčias: paskutiniame puslapyje – paskutinis grūdelis. Kiekvieną kūrinėlį iliustruoja teminiai piešiniai.

Kaip sakė susitikimo vedėja, šios eiliuotos satyros parašytos seniai, tačiau vis dar aktualios. Kalvaitį iki šiolei piktina melavimas, noras pasipuikuoti, nesugebėjimas dirbti, Danguolę – įvairios rietenos viešojoje erdvėje.

Paklausti apie ateities planus, knygos bendraautoriai šypsosi. Danguolė sako neplanuojanti, bus taip, kaip atsitiks. Na, o rašytojas turi porą stambių planų: išleisti didelio formato geriausių novelių rinktinę ir parašyti „SRB“ antrąjį tomą.

Kūrėjams dėkojo ir linkėjo įgyvendinti visus – ir pagarsintus, ir ne – planus bibliotekininkai Zita Deikutė, Dalia ir Antanas Galbuogiai, Sveiko gyvenimo klubo prezidentė Nijolė Guntaitė, gimnazijos direktorė Irma Stankuvienė ir pavaduotoja Vilija Volskienė, kultūros centro direktorė Alma Šlivinskienė ir darbuotoja Monika Sakienė, regioninio parko direktorius Vytautas Stonys bei kiti renginio dalyviai.

Mokytoja Bronislava Buchienė

 
Dabar lankosi
Mes turime 9 svečius online