Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

„Grybų karas“ gimnazijos scenoje

Tytuvėnų gimnazijoje viešėjo svečiai iš Šiaulių rajono Gilaičių kaimo. Juos lydėjo Šiaulių savivaldybės viešosios bibliotekos Gilaičių struktūrinio teritorinio padalinio bibliotekininkė Rita Bielskienė ir kultūrinės veiklos vadybininkė Roberta Rosikienė. Svečiai – tai ketverių-dvidešimt aštuonerių metų vaikai ir jaunimas, kuriuos apjungė bendras skaitymo projektas „Gilaičių knygos teatro įkūrimas“. Projekto tikslas – vaikus ir jaunimą įtraukti į kūrybinę savanorišką veiklą ir taip skatinti domėtis įvairia literatūra, mokytis analizuoti kūrinius bei perkelti juos į sceną. Taip pat dalyviai mokėsi sceninės kalbos, judesio, grimo, kostiumo kūrimo paslapčių.

Kaip sakė projekto vadovė Rita Bielskienė, jų kaime gyvena apie tris šimtus žmonių, jame nėra mokyklos, tačiau yra biblioteka, kurioje per 160 skaitytojų, tad pagrindinis kultūrinis gyvenimas vyksta būtent čia. Vietiniams į pagalbą atėjo jauna Naisių vasaros teatro bei Kelmės mažojo teatro aktorių pora Gintarė ir Modestas Vaitkevičiai. Jie tapo ruošiamo spektaklio režisieriais bei mokytojais. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba, kultūros ministerija, bei Šiaulių rajono savivaldybė.

Keturi jauni projekto savanoriai pademonstravo gausiai susirinkusiems Tytuvėnų gimnazijos bei Mockaičių ir Pagryžuvio skyriaus pradinukams filmą apie projekto vykdymą. Kaip jie sakė, praėjo visus etapus: neįmanoma – sunku – padaryta! Kad galėtų fiksuoti visą vyksmą, projekto metu ši šauni grupė įsigijo kamerą, fotoaparatą bei vaizdo projektorių. Jie užfiksavo, kaip vyko repeticijos, keliones į Naisius, Kelmės mažąjį teatrą, Šiaulių dramos teatro spektaklį ir kitus svarbius įvykius.

Režisierė Gintarė Daniusevičiūtė-Vaitkevičienė palinkėjo visiems gražaus klausymosi ir žiūrėjimo ir... prasidėjo. Tie, kas tikėjosi pamatyti tradicinį Justino Marcinkevičiaus „Grybų karą“ turėjo nustebti: scenoje nebuvo dekoracijų, aktoriai nevilkėjo personažams būdingų kostiumų. Jaunieji knygos ir scenos mylėtojai visiems susirinkusiems išraiškingai ir žaismingai, su neįprastomis mizanscenomis bei įsimintinais veikėjų charakteriais, „perskaitė“ žinomą kūrinį. Salėje girdėjosi emocingos reakcijos, visi tarsi sudalyvavo linksmame, kartais padūkusiame, žaidime.

Po spektaklio jauniesiems artistams ir jų vadovėms dėkojo gimnazijos direktorės pavaduotoja Vilija Volskienė, miestelio ir gimnazijos bibliotekininkės, šį susitikimą Tytuvėnuose organizavusios, Zita Deikutė ir Ona Zakarienė. Kaip sakė projekto vadovė, projektas finišuoja, bet jo dalyviai taško dar nededa, o greičiau daugtaškį. Tikimės apie juos išgirsti ir pamatyti kitų projektų įgyvendinimus scenoje ar kitose erdvėse. Sėkmės!

 
Dabar lankosi
Mes turime 7 svečius online