Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Pasmingai ir nuoširdžiai

Rugsėjo 23 d. buvo minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Šiai datai paminėti rugsėjo 20 d. Tytuvėnų gimnazijos II ga klasės mokiniai dalyvavo netradicinėje pamokoje „Žmogus nėra tik skaičius“, kurią vedė paveldosaugininkė M. Sakienė (Tytuvėnų kultūros centras). Mokiniams buvo pasakojama apie ryškiausius žydų kultūros atspindžius, jų tradicijas, garsiausius dailininkus litvakus. Nepamiršti ir liūdnieji įvykiai, paskandinę klasę bežadėje tyloje.

Rugsėjo 21 d. III gab klasių gimnazistai dalyvavo netradicinėje pamokoje žydų žudynių vietose Tytuvėnuose. Kartu su mokytojomis ir Tytuvėnų kultūros centro darbuotojais jie pagerbė žiauriai nužudytų žmonių atminimą. Vėl buvo prisiminti geriausi kūrėjai litvakai, skaitomi žuvusiųjų vardai. Miško žalumoje graudžiai ir išdidžiai nuaidėjo smuiko mokytojos Žanetos Armalienės ir tytuvėniškio Vytauto Sako trimitu atliekamos getuose sukurtų dainų melodijos. Lankytas kapavietes mokiniai papuošė pačių sukurtais menoros ir Dovydo žvaigždės simboliais, bei aukų vardais dekoruotais akmenėliais. Tylos akimirkai visi dalyviai sustingo, kai miško žalumoje iš mėlynų juostų buvo supintas Dovydo žvaigždės simbolis.

Tos dienos renginys socialiniuose tinkluose sulaukė gerų žodžių ir dėkingumo. Sulaukėme naujos žinutės apie vieną kapą, kurio atsiradimo istorijos jau keleri metai negalėjome išsiaiškinti. „Didelis ačiū, manau, kad kitais metais su jumis būsime kartu Tytuvėnų miške ir paminėsime brangius mūsų šeimai žmones“, – parašė Levas Senzulis iš Izraelio.

Šią savaitę gimnazijos pirmo aukšto koridorių mokiniai papuošė piešinių paroda „Mūsų pareiga pasakyti apie žydus, kurie jau nebegali pasigirti ką padarė“. (V. Kavaliauskas)

Dailės mokytoja Danguolė Žukauskienė

Nuotraukos Bronislavos Buchienės

 
Dabar lankosi
Mes turime 6 svečius online