Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Tytuvėnų gimnazijos delegacija Graikijoje

Išvykoje 2012 m. balandžio 22-28 dienomis su tikslu pamatyti Graikijos Amaliados miesto mokyklą (profesinės pakraipos) bei susipažinti su kultūra ir švietimo sistemos ypatumais, dalyvavo Kelmės rajono Tytuvėnų gimnazijos dvi mokytojos (projekto vadovė-koordinatorė, matematikos mokytoja metodininkė Jolanta Aksamatauskienė ir direktorės pavaduotoja, anglų kalbos mokytoja Vilija Volskienė) bei dvi mokinės – Ieva Venckūnaitė ir Aistė Aksamatauskaitė. Tai – jau trečiasis tarptautinio daugiašalio Comenius mainų projekto „Love the Nature, save your future“ („Mylėk gamtą, saugok savo ateitį“) narių susitikimas.

Minėto Comenius projekto paprogramės veikla, remiant Europos Komisijai, buvo finansuota iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Projekto partneriai – 8 šalys. Tai Turkija, Latvija, Ispanija, Rumunija, Graikija, Prancūzija, Olandija ir Lietuva, kuriai atstovauja Kelmės rajono Tytuvėnų gimnazija. Trečiasis dalyvių susitikimas vyko Graikijoje, Amaliados mieste.  

 Trumpos dienos, o reikia patirti ir pamatyti bei nuveikti tiek daug.

Pirmadienio rytą visų šalių dalyviai susirinko mokykloje. Visi dalyviai, atvykę į Graikiją, buvo svetingai priimti Amaliados miesto profesinės pakraipos mokykloje. Visi išklausė nuožirdžius direktoriaus pono Kosto Konstantoulo sveikinimus ir prisistatymus apie mokyklas, pačius dalyvius-atstovus bei šalis. Vėliau visi buvo maloniai pakviesti apžiūrėti mokyklos bei susipažinti su švietimo sistemos ypatumais (mokykla neturi valgyklos; pamokos vyksta tik iki pietų; vertinimo sistema nuo 1 iki 20 balų (geriausias vertinimas 20); mokiniai neturi pažymių knygelių, vertinimai kasdien nėra rašomi; mokiniai laiko kiekvienais metais egzaminus metų gale ir taip įvertinamas jų darbo rezultatas ir pasiekimų lygis; mokslo metai prasideda rugsėjo viduryje). Po pietų projekto dalyviai aplankė Kourouta paplūdimį, kuriame privalėjo prisirinkti medžiagos – kriauklių bei akmenukų – būsimoms technologijų ir dailės pamokoms, t.y. koliažo gamybai. Vakarop vyko privačios jojimo pamokos, kurias visi dar ilgai prisimins.

Antradienį visi vyko į edukacinį Krestenos centrą, kuriame mokiniai ne tik susipažino su Graikijos kultūra, lankytinais objektais ir istoriniais faktais, bet ir atliko užduotis. Pamažu pažintys plėtėsi ir visi įsidrąsinę jau vis garsiau čiauškėjo. Visi aplankė senovinę „Olympia“, nuostabų parką ir muziejus, o po pietų pabuvojo Winery Mercouri sodyboje, kur pasigrožėjo gyvūnais. Vakarop susipažino su mažu pajūrio miesteliu – Katakolo.

Trečiadienis buvo intensyvaus darbo diena. Visi mokiniai buvo išskirstyti į darbo grupes: vieniems paskirtos pirmosios pagalbos pamokos – praktiniai užsiėmimai, o kitiems teko daryti darbelius (paveikslus, atvirutes, koliažus ir pan.) iš kriauklių. Mokytojams taip pat vyko pirmosios pagalbos praktiniai užsiėmimai – pamokos, o  vakare mokytojai susitiko su regiono ir miestelio meru.

Ketvirtadienis - kelionių diena visų šalių mokiniams ir mokytojams. Visi aplankė „Hlemoutsi“ pilį ir susipažino su istorija, pabuvojo „Senojoje Eli“ ir regėjo nepakartojamą „Pinios“ užtvanką. Vakare visi dalyviai mokė vieni kitus šokti graikiškus šokius. Temperamentingam sirtakio ritmui abejingų neliko.

 

Penktadienį buvo organizuoti visos darbo savaitės aptarimai, vyko diskusijos, ką reikia tobulinti projekto tolesnės veiklos metu. Paskutinį kartą visos šalys susrinko mokyklos salėje, kurioje vyko uždarymo ceremonija. Buvo be galo sunku palikti šią šalį ir naujus draugus. Grįžtant namo dar pavyko aplankyti ir bent kelias valandas pasigrožėti Graikijos širdimi – Atėnais. Neapsakomo grožio vaizdai gniaužė kvėpavimą, o akys bandė įsidėmėti kiekvieną statinį. „Mielai dar čia grįžtume“ – vienbalsiai choru tarė dalyviai, graudžiai mojuodami ir atsisveikindami su Graikija.

Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Europos Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

Atgal

 

 
Dabar lankosi
Mes turime 4 svečius online