Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

V. Kalvaičio knygos „Balandis ir bandonija“ pristatymas

Kai pro lietaus debesį šypsojosi nedrąsiai žengiančio pavasario saulė, į Tytuvėnų regioninio parko direkcijos Lankytojų salę rinkosi rašytojo, 2016 metų Vyriausybės premijos laureato Vlado Kalvaičio skaitytojai, bičiuliai, kaimynai ir artimieji. Buvo pristatoma devintoji brandaus kūrėjo knyga „Balandis ir bandonija“. Šį susitikimą organizavo Tytuvėnų biblioteka ir Tytuvėnų gimnazija. Popietę vedė mokytoja Zenta Mačiulaitienė. Intarpuose muzikavo Meno skyriaus mokinės.

Pradėdama popietę, mokytoja Zenta sakė, kad į salę susibūrė tie, kam svarbūs mokslas, menas, kūryba, literatūra, Lietuvos kultūrinis gyvenimas bei jo raida. Pedagogė samprotavo, kad Vl. Kalvaičio romanas „Sustiprinto režimo barakas“ galėtų atsidurti mokiniams privalomos literatūros sąraše, o žmonės, gyvenantys garsaus rašytojo pašonėje, turėtų dažniau tuo naudotis. Mokytoja su rašytoju nuodugniai aptarė naujosios knygos noveles, jų menines vertybes, klausė Vlado Kalvaičio, kodėl jis renkasi novelės žanrą, kaip atsiranda nepaprastai saviti personažai, ar galima teigti, kad pasakotojas yra labai artimas pačiam kūrėjui, kodėl taip supratingai atjaučia moteris, koks kampelis pasaulyje mieliausias širdžiai...

Vladas Kalvaitis atsakė į visus pateiktus klausimus. Paaiškėjo, kad turi du mielus širdžiai kampelius ir abu jie Lietuvoje: gimtasis Radviliškis ir jau visai savais tapę, vasarą pakvimpantys liepžiedžiais Tytuvėnai, kuriuose praleista bemaž pusė amžiaus. Novelės, anot rašytojo, yra tarsi romanas degtukų dėžutėje. Personažus autorius renkasi iš gyvenimo ir viską, kas vyksta kūriniuose, „perleidžia per save“. Moteris jis atjaučia, nes pastarosios – gyvenimo vinis, pasaulio ateitis.

Kad knyga atsiskleistų visu savo žodžių ir vaizdų grožiu, ištraukas iš novelių skaitė gimnazijos mokytojos Danguolė Žukauskienė, Justina Zaleckienė ir Regina Vaičiulienė. Į išsamų pokalbį su kūrėju renginio vedėja įpynė literatų (ir ne tik jų) pasisakymus bei linkėjimus. Sveikinimų buvo gausu. Sveikino ir įvairius linkėjimus išsakė Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė, mokytoja Danguolė Žukauskienė, poetai Viktoras Gulbinas ir Vytautas Šimkūnas, rašytoja Ona Jautakė, Tytuvėnų seniūnas Romas Čerkauskas ir daug kitų literatų, įvairių neformalių organizacijų atstovų, kaimynų, bičiulių.

Tytuvėnų gimnazijos direktorės pavaduotoja Zofija Vozbinienė prisiminė laikus, kai rašytojas buvo vakarinės mokyklos Tytuvėnuose vadovas, bendras išvykas, susitikimus su moksleiviais. Pavaduotoja linkėjo, kad „rašytojo plunksna dar ilgai pildytų baltus popieriaus lapus“.

Kai buvo išklausyti visi sveikintojai, rašytojas Vladas Kalvaitis kalbėjo trumpai. Jis ištarė: „Dieve, kaip gera gyventi tarp žmonių, kurie vienas kitą supranta! Tytuvėniškius gerbiu ir juos myliu. Esu visų draugas, brolis, senelis, kaimynas ir taip toliau...“ Padėkojęs susirinkusiems į knygos „Balandis ir bandonija“ pristatymą, kvietė dar pabendrauti ir ilgam prisėdo dalinti autografų.

 
Dabar lankosi
Mes turime 11 svečius online